16 Mart 2014 Pazar

ANTALYA


Gezerek bitiremeyeceğiniz, her defasında farklı bir güzelliğini keşfedeceğiniz Antalya, yalnızca ülkemizin değil dünyanın da göz bebeği.
Antalya, ülkemizin tatil başkenti. Her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor ve güzelliklerini misafirlerine sunuyor. Kelimelerle anlatılamayacak güzelliklere sahip Antalya'da gezilecek pek çok yer var. Antalya'nın gezilecek yerleri neresi diye merak ediyorsanız eğer, aşağıdaki yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

MANAVGAT ŞELALESİ

Antalya'nın Manavgat ilçesinde Manavgat Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir.Antalya'ya 72 km mesafededir. Manavgat ilçesinin 3 km kuzeyinde bulunan ve adını bu ilçeden alan şelale, ırmak sularının 3-4 m'lik bir falezden düşmesiyle meydana gelir. Az bir yükseklikten dökülmesine rağmen geniş bir alan üzerinde yüksek bir debiyle akar. Ayrıca Manavgat Irmağını besleyen kaynaklardan en büyüğü olan karstik Dumanlı kaynağı, Oymapınar barajı yapıldıktan sonra baraj gölü içinde kalmıştır.


Kent gürültüsünden uzaklaşıp doğa ile baş başa kalmak isteyenler için şelalenin çevresinde uygun piknik alanları vardır. Ayrıca çevredeki lokantalar, taze balık yeme imkânını sunarlar. 





KURŞUNLU ŞELALESİ

Kurşunlu Şelalesi’ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır. Bu alan 1986 yılında park haline getirilerek ziyarete açılmıştır. Şelale ve piknik yeri 33 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Piknik alanı içinde; manzara seyir terasları, çocuk parkı, restoran , otopark, gezinti patikaları, içme suyu, tuvalet vardır. Ulaşım, belediye otobüsleri ve minibüslerle sağlanabilmektedir.



Yaban domuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan, üveyik, sazan, su kaplumbağası, yılan ve kertenkele Tabiat Park’nın faunasını oluşturur.





DÜDEN ŞELALESİ

Düden şelalesi Antalya’nın en güzel şelalerinden biridir. Düden şelalesi dünyanın dört bir yerinden merak edip ziyarine gelen turisler ile dolup taşmaktadır. Bu güzel doğa harikası Antalya şehir merkezine sadece 7 km uzaklıktadır. Antalya Düden şelalesinin içinde birde mağara bulunmaktadır yazın Antalya sıcağından bunalanlar için bire bir serinleme mekanı olarakta bilinmektedir.




Ayrıca Düden şelalesi Antaya’nın turistik potansityeline büyük bir katkı sağlayarak o bölgenin gelişiminde önem sağlamaktadır. Şelalenin girişinde develere binip güzel bir anı fotoğrafı çekebilirsiniz. Şelalenin içerisinde resturantlar ve eğlence merkezleri oldukça yaygın ve içerisinde minik bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır.
Düden şelalesinin suyu yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Lara plajında 50 metre yükseklikten büyük bir gürültü ile denize dökülmektedir.



KALEİÇİ



Kaleiçi, Antalya'nın Muratpaşa ilçesi sınırları içerisinde yer alan deniz ve kara surları tarafından kuşatılan kent merkezi'ne verilen isimdir. Kaleiçi'nin sokakları ve yapıları Antalya tarihinin izlerini günümüze kadar getirmektedir. Eski evlerin önemi sadece mimari açıdan değil, aynı zamanda insanların yaşam şekli, davranışları, gelenekleri ve sosyal yönleri konusunda da çok yararlı bilgiler aktarmaktadır.



Kaleiçi'nin sokakları dardır. Çoğunlukla limandan yukarılara doğru, dış surlar yönünde uzanırlar. Evler sahiplerinin ekonomik güçleri ve kullanılış amaçlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Fakat ortak özellikleri çoktur. Genellikle yığma taştan ve ağaç bağlantılı olarak yapılmışlardır. Hepsinin bir sokak cephesi ve bir de sokak görmeyen bahçesi bulunur. Sokağa bakan yüzde, ilk katta çok az pencere vardır. Üst katta ise "Cumba" denilen ve hem ev, hem de sokak mimarisine uygun olarak yapılmış çıkmalar vardır. Bu çıkmalar ağaç süslemelerle bezenmiştir. Evlerin merkezini, zemin katta, bahçeye açılan ve taş zeminli "Taşlık"lar oluşturur. Bu taşlıklarda ağaçtan dinlenme kanepeleri vardır. Buralardan zemin kattaki odalara geçilebildiği gibi, üst kata da bir merdivenle ulaşılır. Zemin kat evin daha çok hizmet bölümüdür. Depo, mutfak gibi görevi olan odalar buradadır. Üst kat ise yaşam içindir. Üst katın odalarının pencereleri daha büyük olduğundan dolayı daha aydınlıktır. Çoğunlukla bu odalarda üst üste iki sıra pencere vardır. Üst pencereler camsız olup ağaç kafeslerden oluşmakta, alt pencereler açılıp kapanabilir türdendir. Cumbaların üst pencerelerinde küçük boyutta ve genellikle renkli camlar bulunur. Kaleiçi'nde birçok ev aslına uygun restore edilmiştir. Kaleiçi günümüzde, eğlence yerlerinin, pansiyonların, restoranların, hediyelik eşya satan dükkânların ve antika halı satan mağazaların bulunduğu bir turizm merkezi olmuştur. Ayrıca Kaleiçi'nde bulunan tarihi camiler arasından en ünlüsü, Antalya'nın da simgesi olarak görülen Yivli Minare Camii'dir.





ARİASSOS ANTİK KENTİ

Ariassos (veya Ariasos) Toros dağları üzerinde 900 - 1100 metre yükseklikte yer alan Psidya yerleşimidir. Antalya - Burdur karayolunun 45. kilometresinde,Çubuk boğazı'ndan sonra 1 km batıda yer almaktadır. Akkoç köyü sapağından ulaşılmaktadır. Kent, antik çağda Pisidya adı verilen bölgede bulunmaktadır.
Yaz turizmi açısından fazlasıyla önemli olan Antalya'nın aynı zamanda tarihi değerini de arttıran Ariassos Antik Kenti, yıkılmış birçok Helenistik duvara ve bunun yanı sıra diğer tüm kalıntıları Bizans ve Roma döneminden kalmıştır. 


Burada bulunan en eski para ise M.Ö. 1. Yüzyıla aittir ve bir yüzünde Tanrı Zeus'un diğer yüzünde ise kambur bir boğanın tasviri görülmektedir. Antalya'da bulunan diğer tarihi kalıntılar olan Side Antik Kenti, Kaş Antik Tiyatrosu'nu ziyaret etmeyi unutmayın.




PHASELİS PLAJI

Eşine az rastlanır bir güzellikte olan Phaselis Plajı'nın doğayla uyumu karşısında hem şaşıracaksınız hem de kendinizi huzurlu sulara bırakmanın keyfini yaşayacaksınız. 
Antalya'nın Kemer ilçesinin en güzel plajları arasında olan bu eşsiz doğa harikası, sığ koyunda ve ince kumunda sizi ağırlamanın keyfini yaşayacak adeta. 


Hem tarih hem doğa hem de orman güzelliklerini bir arada sunan Phaselis Plajı'na kendinize bırakmak yetecek. Denizden her çıktığınızda stresinizi büyük parçalar haline attığınızı hissedeceksiniz. Aynı zamanda Antalya'nın diğer plajları olan Ulaş Plajı'nı ve Alanya Doğu Plajı'nı da ziyaret ederek günlerinize daha farklı ve daha keyifli anlar ekleyebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder