23 Mart 2014 Pazar

DENİZLİ

 PAMUKKALE


  Pamukkale, güneybatı Türkiye'deki Denizli ilinde doğal bir mevkidir. Kent kaplıcaları ve akan sulardan kalan karbonat mineralleri teraslarını, travertenleri kapsamaktadır. Türkiye'nin Ege bölgesinde, ılıman bir iklimi olan Menderes Nehri vadisinde bulunur.




Pamukkale, Denizli'nin 20 km uzaktaki merkezindeki vadinin karşı tarafındaki tepelerden görülebilir. 5-10 km yakınında Laodikya antik kenti bulunur. 5 km ilerisinde ise uluslararası bir termal merkez olan Karahayıt köyü vardır. Pamukkale, dünyâda eşi bulunmayan bir tabiat hâdisesidir. Binlerce seneden beri kireçli sıcak su kaynaktan uzaklaşınca soğuyup katılaşmış ve katlar, basamaklar hâlinde pamuktaşlarını (travertenleri)meydana getirmiştir. 
Pamukkale UNESCO tarafından belirlenen Dünya Miras Listesi'nde yer almaktadır. Travetenler görsel zenginliğin yanı sıra kalp rahatsızlıkları romatizma göz ve deri rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
 Denizli’nin en çok turist çeken yeridir.
       

LAODİKEİA ANTİK KENTİ

Türklerin “Ladik” dedikleri bu şehir, Diopolis ve Rhoas şehirlerinin harâbeleri üzerine kurlmuştur. Şehir dâire şeklinde bir kale içindedir. Üç giriş kapısı vardır. M.Ö. 3. asırda kurulmuştur. Şehir harâbelerinde hamam ve tiyatro kısmen sağlamdır. Denizli’ye 6 km mesâfededir.



Selokid soyundan Andtiokos Kralı Antiokos-II bu şehri kurarak karısının ismini “Laodikela” vermiştir. Bu şehir harâbelerinde gizli geçitler, büyük banyolar, pazar yeri (Agora), şehir kuzey ve güney kapısı, şehir duvarları (sehler), su kaynağı, tiyatro, mezarlar ve heykel müzesi ile öldürücü zehirli gazların (pulutonium) bulunduğu yerler vardır.
 Ayrıca İncil’de sözü geçen Anadolu kiliselerinden biri Laodikeia’da bulunuyor.






KARAHAYIT

Pamukkale’nin 5 km uzağındaki Karahayıt köyünün şifalı suları, hamamları Pamukkale ile aynı özellikleri göstermektedir. Travertenler ve antik kent çevresinde fazla yapılaşmanın önlenmesi için turistik tesis yapımına bu bölge açılmıştır. Nitelikli otel ve tatil köyü kurulmaktadır.



Özellikle Denizli'nin yerlilerinin çok iyi bildiği ve sıkça gittiği Karahayıt kaplıcaları oldukça şifalıdır Gerek ulaşımın kolay olması gerekse ev tipi pansiyonlar ve apartlardan 5 yıldızlı pansiyonlara kadar her bütçe ve konfora uygun konaklama seçeneklerinin olması bu kaplıcaları çok cazip kılıyor Elbette hemen yanındaki antik Hierapolis kenti kalıntıları ve Pamukkale, Karahayıt kaplıcalarının cazibesini oldukça arttırıyor Karahayıt kaplıcaları, bu yönüyle hem tatil hem de sağlık için dinlence yöresi konumuyla Türkiye'deki diğer kaplıcalardan bir adım öne çıkıyor.





HİERAPOLİS

Hierapolis, Roma İmparatoru Neron dönemindeki büyük depreme kadar, Hellenistik kentleşme ilkelerine bağlı kalarak özgün dokusunu sürdürmüştür. Deprem kuşağı üzerinde bulunan kent, Neron dönemi depreminden büyük zarar görmüş ve tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşadığı bu depremlerden sonra kent, tüm Hellenistik niteliğini kaybetmiş, tipik bir Roma kenti görünümünü almıştır. Hierapolis Roma döneminden sonra Bizans döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur.




 Bu önem M.S IV. yüzyıldan itibaren Hıristiyanlık merkezi olması, M.S 80 yıllarında Hz. İsa.nın havarilerinden olan Aziz Philipin burada öldürülmesinden kaynaklanmaktadır. Hierapolis, XII. yüzyıl sonlarına doğru Türklerin eline geçmiştir.
 Kutsal Kent olarak adlandırılması, kentte bilinen bir çok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından kaynaklanmaktadır.





GÜNEY ŞELALESİ

Güney Şelalesi, Denizli İli, Güney İlçesi, Cindere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Güney İlçesinin yaklaşık 4 km. güneyinden geçen Menderes Nehrinin kenarındadır. Şelale doğal güzelliği bakımından görülmeye değer yerlerdendir


Güney Şelalesi, Denizli ili, Güney ilçesi, Cinlere Koyu sınırları içinde yer almaktadır.   Güney ilçesinin yaklaşık 4 km. güneyinden gecen Menderes Nehri'nin kenarındadır. Şelale doğal güzelliği bakımından görülmeye değer yerlerdendir. Denizli'ye 70 km uzaklıktaki gizli cennet, birinci derecede SİT alanıdır. Güney ilçe merkezinin 3 km uzağında Cindere dağı yamaçlarından çıkan sularla oluşuyor. B. Menederes nehrine yaklaşık 20 m yüksekten nazlı nazlı dökülen şelale suyu kireçli, bunun sonucu olarak ta şelale yatağında kalker basamaklar ve çeşitli oluşumlar meydana getiriyor. Gün doğumundan akşama dek izlenmesi gereken Güney Şelalesi gelin duvağı tül perde, yelpaze biçiminde zümrüt yeşili kadife görünümlü yosunlar üzerinde süzülen su damlaları yıllarca süren akışıyla sarkıt dikitleri olan Damlataş Mağarası oluşturmuş, şelale akış seti içinde oluşan mağara içinde yüzülebilen derinlikte bir de göl saklıyor.





 
KALEİÇİ






Denizli merkezinde gezilebilecek yerlerden biri de Kaleiçi adı ile anılan en eski çarşıdır. Yaklaşık 800 metre uzunluğunda ve 1 m. kalınlığında sur duvarları ile çevrilidir. Surların yapılış tarihinin Türklerin Anadolu´ya gelişlerinden önce, Bizans devrinde var olduğu bilinmektedir. Kaleiçindeki yerleşimin, buraya 5 km. uzaklıktaki Laodikeia´nın terk edilmesinden sonra 11. yy. da başladığı bilinmektedir







ATATÜRK VE ETNOGRAFYA MÜZESİ


limiz merkezi Uçancıbaşı Mahallesinde bulunan ve bugün müze olarak kullanılan binanınyapım tarihi ile ilgili kesin bir belge yoktur. Ancak 19.yy. sonlarında Rum asıllı ve sonradan Türk tabiyetine geçen Kimon Vandazoflus tarafından yaptırıldığı halk bilgilerinden anlaşılmaktadır. Yapı iki katlı olarak inşa edilmiş olup, her iki katta da orta sofaya açılan odalardan oluşmaktadır. Üst katın boydan boya uzanan sofası giriş cephesinde bu cepheyi hareketlendiren çıkma bir balkonla açılır. Arka cepheye ise, iki kat boyunca yükselen ve sonradan ilave edildiği anlaşılan bölüme açılmaktadır.



Ana duvarları kâgir, ara duvarlar ise ahşap karkas tekniğiyle yapılmıştır. Binaya giriş, ön ve arka cephede bulunan ve aynı özelliklere sahip çift kanatlı ahşap kapılardan sağlanmaktadır. Pencereler dikdörtgen şeklinde ve basık kemerlidir. Sürgülü çerçeveli pencereler, dıştan iki yana açılan kepenklerle korunmuştur. Üst örtü kırma çatı olup Marsilya tipi kiremit ile örtülüdür. Zemin kat duvarlarının üst kenarlarındaki alçı silmeler ile üst kat tabanı taşıyan ahşap direklerin üzerlerini örten yivli ve Meander bezemeli silme başlıklı dekoratif köşe payelerinden başka süsleme bulunmamaktadır. Binanın üst katında etnografik nitelikteki kültür varlıkları sergilenmektedir.
Ayrıca Atatürk´ün Denizli´ye geldiğinde kaldığı ev de müzeye dönüştürülmüştür. Burada gardrob, pirinç başlıklı karyola, divan ve barok stili bir çalışma masası teşhir edilmektedir. Odalardan biri de Denizli yöresinin geleneğine uygun olarak döşenmiştir.






 KELOĞLAN MAĞARASI


Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan Keloğlan Mağarası, ilk kez 1970 yılında keşfedildi. Dodurgalar Kasabası’nın sınırları içerisinde bulunan mağara daha birkaç yıl gibi yakın bir zamanda turizme kazandırıldı.


Denizli’nin bu büyüleyen mağaranın küçük bir rivayeti var. Derler ki; bir çoban olan Keloğlan çok yağmur yağdığı bir gün bu mağarayı fark eder ve yağmur dininceye kadar sığınır. Fakat mağarayı merak edip içini gezmek için çok ilerlediğinden dolayı çıkış yolunu kaybeder.

Köylüler çoban Keloğlan’ı arar durur. Bir mağara fark ederler ve mağaranın içine girerler. Keloğlan’ı bulduklarında saçının sakalının uzadığı görürler. Bu rivayetten dolayı mağarada 20 gün kalan kel birinin saçlarının uzadığına inanılır.
Keloğlan Mağarası’nın ulaşımı oldukça kolaydır. Bu durum yıl içerisindeki ziyaretçi potansiyelini arttırmaktadır. Denizli’nin turizminde önemli bir yere sahip olan Keloğlan Mağarası’nı kesinlikle keşfetmelisiniz.





DENİZLİ UFO MÜZESİ

Denizli Ufo Müzesi, dünyanın 4. Uluslararası Ufo Müzesi özelliği taşımaktadır.
Amerika, İngiltere ve Japonya’dan sonra dördüncüsü Türkiye’de açılan Ufo Müzesi, Denizli’nin turizminde önemli bir yere sahiptir. Şehir merkezinde yer aldığı için kolay bir ulaşım yoluna sahiptir.


Denizli Ufo Müzesi’nde ufo tarihçesi anlatılmaktadır. İnsan kaçırma, hayvan kaçırma ve uçan daire düşmeleri gibi sahneler müzede canlandırılmıştır.
Balkanlar, Ortadoğu ve Avrupa’da ufoyla ilgili ilk müze olan Denizli Ufo Müzesi, 2002 yılından bu yana hizmet vermektedir. 2002 yılındaİstanbul’da açılmış, 2005 yılında ise Denizli’ye taşınmıştır.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder